مقایسه آسانسور کششی با هیدرولیکی و بدون موتورخانه؛ تفاوتها در چیست؟
برای درک این که ساختمان شما به چه نوع آسانسوری نیاز دارد، آگاهی از انواع متفاوت، طرز کار و مقایسه آسانسور در قدم اول ضروری به نظر میرسد.
آسانسورها دارای انواع متفاوتی از جمله کششی، هیدرولیکی و بدون موتورخانه هستند، اما هنگام استفاده، به ندرت متوجه تفاوت آنها میشویم. معمولا تشخیص دادن این که آسانسوری که در آن سوار هستیم از چه نوعی است دشوار خواهد بود، چرا که همه آنها یک کار را انجام میدهند، اما از روشها و ابزارهای متفاوتی استفاده میکنند. انواع مختلف آسانسور به دلایل خاصی به وجود آمدهاند. برخی برای ساختمانهای کوچکتر مناسب هستند و برخی دیگر برای حمل و نقل در ساختمانهای بلند طراحی شدهاند. به عنوان سه سیستم رایج که امروزه در ساختمانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند، در ادامه توضیحاتی درباره آسانسورهای کششی، هیدرولیکی و بدون موتورخانه ارائه شده است.
آسانسور کششی چیست؟
آسانسورهای کششی با طنابهایی کشیده میشوند که از روی چرخ متصل به موتور در بالای سازه آسانسور عبور میکنند. از آنها در ارتفاعات متوسط و بلند استفاده میشوند و سرعت حرکت آنها بسیار بیشتر از آسانسورهای هیدرولیکی است. در این آساسنسورها برای جبران وزن کابین و سرنشینان حاضر در آن، از یک وزنه تعادل استفاده میشود تا لازم نباشد که موتور وزن زیادی را به حرکت در بیاورد.
نکته بسیار مهم در مورد آسانسورهای کششی این است که میزان سایش سیمها باید به طور منظم بررسی شود، چرا که سایش زیاد در گذر زمان موجب فرسودگی کابلها میشود که این خود باعث ایجاد لغزش بیشتر شده و در نتیجه کارایی آسانسور را کاهش میدهد و در صورت عدم کنترل امکان وقوع حادثه نیز وجود دارد.
آسانسور هیدرولیکی چیست؟
آسانسورهای هیدرولیک توسط یک پیستون که در انتهای آسانسور قرار میگیرد به حرکت درمیآیند و عامل محرک این فرآیند هم یک موتور الکتریکی است که روغن یا دیگر انواع سیالهای هیدرولیکی را به درون پیستون پمپاژ میکند. سپس یک شیر، سیال را از پیستون خارج میکند و در نتیجه آسانسور پایین میآید. آسانسورهای هیدرولیکی بهترین انتخاب برای ساختمانهای کمارتفاع در بازه 2 تا 8 طبقه هستند و حداکثر سرعت آنها 60 متر در دقیقه است. اتاق کنترل آسانسورهای هیدرولیک در پایینترین طبقه و در مجاورت چاهک آسانسور واقع شده است. آسانسورهای هیدرولیک هزینه اولیه پایینی دارند و هزینه نگهداری و تعمیرات آنها نیز در مقایسه با انواع دیگر آسانسورها کمتر است. با این حال در مقایسه آسانسور از نظر مصرف انرژی باید اشاره کرد که آسانسورهای هیدرولیکی نسبت به سایر آسانسورها انرژی بیشتری مصرف می کنند، زیرا موتور الکتریکی آنها برای پمپاژ سیال هیدرولیکی به پیستون باید به نیروی گرانش زمین غلبه کنند.
یک اشکال عمده آسانسورهای هیدرولیک این است که مایع هیدرولیک گاهی اوقات میتواند نشت کند که این موضوع ممکن است موجب ایجاد خطرات جدی در محیط ساختمان شود. خطرات زیست محیطی و مصرف بالای انرژی دو دلیل عمدهای هستند که باعث شدهاند استقبال از آسانسورهای هیدرولیکی به تدریج کمتر شود.
آسانسور بدون موتور خانه چیست؟
سیستمهای آسانسور بدون موتورخانه معمولا خود از نوع کششی یا هیدرولیکی هستند، با این تفاوت که اتاق کنترل از بالای چاهک حذف شده است. در این روش از قرقرههای بالابر جمع و جورتری استفاده میشود که به کمک موتور، آسانسور را به حرکت درآورده و نیازی به اتاق کنترل (موتورخانه) ندارند و ابزارهای کنترل مستقیماً در چاهک آسانسور قرار میگیرند. به علاوه، این امر استفاده بهینه از فضا را برای طراحی ساختمان به ارمغان میآورد.
مقایسه آسانسور کششی با هیدرولیکی
در مقایسه آسانسور کششی با هیدرولیکی، مزیت اصلی آسانسور کششی، سرعت بالاتر آن در مقایسه با انواع هیدرولیک است. این بدان معناست که سیستم کششی کارایی بهتری در ساختمانهای بلند و مدرن امروزی خواهد داشت. همچنین سواری در آسانسور کششی تجربه روانتری را در اختیار کاربر میگذارد. مقایسه آسانسور کششی و هیدرولیکی از لحاظ مصرف انرژی نیز به سود انواع کششی خواهد بود، زیرا در سیستمهای کششی یک وزنه تعادل بار کابین را متعادل میکند، در حالی که آسانسور هیدرولیکی باید بر نیروی گرانش زمین غلبه نماید که این خود انرژی زیادی میبرد.
اما برای پی بردن به نقاط ضعف آسانسور کششی باید به مقایسه آسانسور از نظر قیمت تمام شده برای کاربر پرداخت. نصب یک دستگاه آسانسور کششی می تواند 15 تا 25 درصد گرانتر از یک سیستم هیدرولیک تمام شود. نگهداری آسانسورهای کششی نیز ممکن است دشواریهای خاص خود را داشته باشد، زیرا اتاق کنترل دستگاه در قسمت فوقانی سازه آسانسور قرار دارد و دسترسی به آن برای کاربر چندان ساده نیست. البته میتوان یک موتور مغناطیسی را جایگزین اتاق کنترل دستگاه کرد که هم باعث میشود دسترسی به اتاق کنترل سادهتر شود و هم نگهداری و کار کردن با آسانسور را راحتتر میکند. این کار میتواند بیشتر نقاط ضعف سیستمهای کششی، در مقایسه آسانسور کششی با هیدرولیکی را برطرف کند که البته راهکار هزینهبری است.
مقایسه آسانسور کششی و بدون موتور خانه
با توجه با آنچه در تعریف هر کدام از این سیستمها گفته شد، در مقایسه آسانسور کششی با بدون موتور خانه، تنها تفاوت این است که مدل بدون موتورخانه، اتاق کنترل را از بخش بالایی چاهک حذف کرده و تجهیزات دستگاه در بیرون و در مجاورت چاهک قرار میگیرند. این سبب میشود که فضای بیشتری برای حرکت آسانسور فراهم شده و همچنین کار تعمیر آسانسور سادهتر انجام شود، زیرا در هنگام بروز خرابی، نیازی نیست که تعمیرکار وارد چاهک در انتهای مسیر حرکت کابین شود و کار تعمیر از بیرون و به سادگی انجام میپذیرد.
مقایسه آسانسور هیدرولیکی و بدون موتورخانه
پیشتر در مورد هر کدام از این آسانسورها و ویژگیهایشان توضیحاتی ارائه شد. در ادامه به مقایسه تفصیلی آنها و نقاط قوت و ضعفشان میپردازیم:
مزایای آسانسور بدون موتورخانه:
- مصرف انرژی کمتر: آسانسورهای بدون موتورخانه تقریباً 70 تا 80 درصد کمتر از آسانسورهای هیدرولیکی انرژی مصرف میکنند.
- افزایش فضای قابل استفاده: آسانسورهای بدون موتورخانه به دلیل عدم نیاز به اتاق کنترل فضای کمتری را اشغال میکنند.
- آلودگی محیطی کمتر: در مقایسه آسانسور هیدرولیکی و بدون موتورخانه، استفاده از روغن هیدرولیک موجب شده است که پتانسیل آسانسورهای هیدرولیکی برای نشت و در نتیجه آلودگی محیط بیشتر شود.
- سرعت بیشتر: سرعت و همچنین شتاب آسانسورهای بدون موتورخانه از آسانسورهای هیدرولیکی بیشتر است.
معایب آسانسور بدون موتورخانه:
- هزینه اولیه بالاتر: آسانسورهای بدون موتورخانه در حدود 20 درصد هزینه اولیه بالاتری نسبت به آسانسورهای هیدرولیک دارند. این در مورد هزینههای تعمیر و نگهداری نیز صدق میکند.
مزایای آسانسور هیدرولیکی:
- قیمت کمتر: همانطور که گفته شد، آسانسورهای هیدرولیک در مقایسه با آسانسورهای بدون موتورخانه هزینهها را تقریباً تا 20 درصد کاهش میدهند.
- ظرفیت بیشتر: آسانسورهای هیدرولیک نیروی بالابر بیشتری نسبت به آسانسورهای سنتی بدون موتورخانه الکتریکی ارائه میدهند. به همین دلیل معمولاً استفاده از آنها برای جابجایی بار در فضاهای کارخانهای یا بیمارستانی رایج است.
معایب آسانسور هیدرولیکی:
- سرعت و شتاب کمتر: آسانسورهای هیدرولیک میتوانند با حداکثر سرعت 50 تا 60 متر در دقیقه حرکت کنند، در حالی که سرعت حرکت آسانسورهای بدون موتورخانه میتواند به 180 متر در دقیقه هم برسد. سرعت پایین حرکت یکی از دلایل شایع شکایات کاربران از این آسانسورها است.
- ریسک بالاتر در مواقع خطر: در مواقع آتشسوزی، روغن هیدرولیک موجود در پیستون زیر کابین میتواند موجب گسترش آتش به درون کابین شود.
سوالات متداول در مورد تفاوت آسانسور کششی، هیدرولیکی و بدون موتور خانه
در ادامه توجه شما را به برخی سؤالهای متداول در مورد تفاوتها در کارکرد و مقایسه انواع آسانسور جلب میکنیم:
برای جابجایی بار یا محمولههای سنگین، استفاده از چه نوع آسانسوری بهتری است؟
آسانسورهای هیدرولیکی توان جابجایی وزنهای بیشتری را دارند و اگر برای جابجایی بارها در ساختمانهای کم ارتفاعتر و با سرعت نسبتا کمتر نیاز به آسانسور دارید، انواع هیدرولیکی برای شما بهترین انتخاب خواهند بود.
کدام آسانسورها ظرفیت سرنشین بیشتری دارند؟
آسانسورهای هیدرولیکی علاوه بر کارکرد بهتر در زمینه جابجایی بار، در صورت استفاده برای جابجایی نفر، میتوانند افراد بیشتری را در خود جای دهند.
کدام نوع آسانسور ایمنتر است؟
عموما همه آسانسورها در صورت نصب و اجرای نامناسب، احتمال خرابی یا حادثه دارند، اما شما میتوانید با انتخاب یک شرکت مناسب و قابل اعتماد جهت نصب آسانسور، امکان وقوع حوادث یا نیاز به تعمیرات دورهای را به حداقل برسانید. شرکت آسانسور هخامنش با سالها تجربه در این زمینه، به شما اطمینان میدهد که سیستم آسانسور ایمن و باکیفیتی را برای ساختمان شما اجرا کرده و در زمینه تعمیر و تعویض قطعات نیز نیازهای سیستم آسانسور را برطرف کند.
مهمترین تفاوت آسانسور کششی، هیدرولیکی و بدون موتور خانه در چیست؟
اساسیترین تفاوت میان انواع نام برده شده آسانسورها در نوع ایجاد نیروی محرکه است. همان طور که اشاره شد، در واقع میتوان گفت که آسانسورهای بدون موتورخانه، نوع پیشرفتهتری از آسانسورهای کششی هستند. پس در مقام مقایسه، آنها از نظر روش ایجاد نیروی محرکه با آسانسورهای هیدرولیکی تفاوت اساسی دارند. در سیستمهای کششی نیرو توسط موتور تولید شده و حرکت موتور سیمهای بکسل را به حرکت درآورده و در نتیجه کابین به بالا یا پایین کشیده میشود. اما در آسانسورهای هیدرولیکی، کار موتور این است که سیال هیدرولیکی را به مخزنی در زیر کابین پمپاژ کند تا فشار حاصله کابین را به بالا حرکت دهد. این کار تنها در هنگام حرکت به سمت بالا انجام میشود و به هنگام حرکت به سمت پایین، کابین تنها با استفاده از نیروی گرانش زمین حرکت میکند.
سخن پایانی
پیش از گرفتن تصمیم نهایی در مورد نوع آسانسور ساختمان خود بهتر است که از طریق مشاوره با متخصصان امر، از کارکردها، مزایا و نقاط ضعف هر کدام از انواع آسانسور آگاه شده و با مقایسه آسانسور مورد نظر خود با سایر گزینهها، بهترین انتخاب را داشته باشید. مشاوران شرکت آسانسور هخامنش همه روزه و در ساعات کاری، آماده ارائه راهنماییهای لازم و همچنین آخرین قیمتها به مشتریان عزیز هستند.