آموزش نجات از آسانسور؛ 10 کاری که موقع گیر افتادن در آسانسور باید انجام داد
گیرافتادن در آسانسور میتواند باعث ایجاد ترس در وجود مسافر شود. وی در هنگام مقابله با چنین موقعیتی باید راهکارهای نجات از آسانسور را به خوبی بشناسد.
در روزهایی که قطعی برق در سرتاسر ایران در جریان است، بسیاری از افراد در داخل آسانسور محبوس میشوند. بیشک گیر افتادن در آسانسور بدترین کابوس برای افراد مبتلا به کلاستر فوبیا (تنگناهراسی) است. این افراد بیش از دیگران باید راه و چارهای برای رهایی از این مخمصه پیدا نمایند. آنها باید در چنین موقعیت اضطراری، راهکارهای نجات از آسانسور را بهخوبی بدانند. ما نیز در این مقاله قصد داریم به آموزش نجات افراد از آسانسور بپردازیم. پس اگر شما هم میخواهید بدانید که در چنین شرایطی باید چه کار کنید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
[lwptoc]
هنگام گیر افتادن در آسانسور چه کنیم؟
تعداد بیشماری از افراد شاید تجربه گیرافتادن در آسانسور را چشیده باشند. اتفاقی ناخوشایند اما تا حدودی معمول که فرد باید در هنگام مواجهه با چنین موقعیتی، روشهای نجات از آسانسور را به خاطر داشته باشد. تاکنون مقالههای فراوانی پیرامون آموزش نجات از آسانسور نوشته شده است. کتاب راهنمای جامع آسانسور و پلهبرقی، نوشته ایرج فصیحی و امید هاشمی نیز به خوبی خواننده را با راههای نجات از آسانسور و همچنین تجهیزات مکانیکی و الکتریکی آسانسور آشنا میکند. در ادامه مطلب، بهطور مفصل پیرامون کارهای مهم در موقع گیر افتادن در آسانسور صحبت میکنیم.
بد نیست بدانید: بازسازی آسانسور یعنی چه؟ چقدر هزینه دارد و چگونه انجام میشود؟ |
اگر در آسانسور خراب گیر افتادیم چکار کنیم؟
آسانسور یک وسیله است و همه وسیلهها روزی دچار نقص فنی شده یا خراب میشوند. با توجه به مشاهده تجربیات افراد در هنگام گیرافتادن در آسانسور خراب، بهتر است پیش از ارائه راهحل نجات از آسانسور، به مسئولین ساختمانهای اداری و مسکونی گوشزد کنیم که هر ماه، وضعیت آسانسور خود را چک کنند و در صورت مشاهده خرابی و نیاز به تعمیر، با کارشناسان تماس بگیرند. در صورت گیرافتادن در یک آسانسور، جای نگرانی نیست. اگر برقها قطع شد، با نور تلفن همراه خود فضا را روشن کرده تا دکمههای آژیر اضطراری را ببینید. دکمه تماس با تکنسین را بزنید؛ معمولا این دکمه با علامت Call مشخص شده است. در صورت عدم برقراری تماس، با 125 یا 115 تماس حاصل فرمایید. توصیه میشود هرگز در هنگام گیر افتادن در آسانسور خراب، اقدام به باز کردن دریچه یا باز کردن درب اصلی آسانسور نکنید، چرا که خطرآفرین است و راه مناسبی برای نجات از آسانسور محسوب نمیشود.
علت توقف آسانسور بین طبقات چیست؟
آسانسورها گاهی از حرکت باز میایستند. این توقف ناشی از فعال شدن بخشی از سیستم امنیتی آسانسور است. سیستم ایمنی آسانسور به نحوی طراحی شده است که در هنگام بروز یک اختلال، بلافاصله آسانسور را از حرکت متوقف میکند. زمانی که نیروی محرکه یک آسانسور متوقف میشود، سیستم ترمز نیز فعال شده و کابین ثابت میماند. این توقف امکان بروز هر حادثهای را کاهش میدهد. با استناد به بررسیهای اعمال شده، آسانسورها به 3 علت از حرکت باز میایستند:
- قطع شدن ناگهانی برق: این اتفاق میتواند به خاطر اختلال در خدمات شرکت برق، حوادث طبیعی یا خطای انسانی رخ بدهد.
- نقض مکانیکی یا الکتریکی: آسانسور مانند هر وسیله دیگری، دچار نقض فنی و خرابی میشود. اگر این اتفاق در حین استفاده از آسانسور رخ دهد، کابین برای جلوگیری از هرگونه خطا از حرکت میایستد.
- استفاده غیراصولی از آسانسور: افراد برای نجات از آسانسور، گاهی سیستم مکانیکی یا الکتریکی آسانسور را دستکاری میکنند یا برای رهایی، بهطور خودسرانه به باز کردن دریچه یا درب اصلی آن اقدام میکنند. این اقدامات غیراصولی میتواند به سیستم آسانسور آسیب وارد کند. بنابراین توصیه میشود که افراد بهصورت اصولی آموزش نجات از آسانسور را بیاموزند.
منظور از نجات اضطراری چیست؟
بسیاری از افراد در حین آموزش نجات از آسانسور با عبارت «نجات اضطراری» آشنا میشوند. در بحث راههای نجات از آسانسور، نجات اضطراری به سیستمی در آسانسور گفته میشود که در صورت قطع ناگهانی برق، کابین را به نزدیکترین طبقه میرساند و درب آن را باز میکند تا مسافران خارج شوند. سپس آسانسور بهطور خودکار خاموش میشود. اگر توقف آسانسور به علت قطع برق باشد و آسانسور از سیستم نجات اضطراری پشتیبانی کند، کابین در اولین طبقه میایستد.
بد نیست بدانید: دلایل صدا دادن آسانسور؛ برای کاهش صدای آسانسور چه کار کنیم؟ |
آموزش نجات از آسانسور
بخش اصلی مطلب مذکور به آموزش نجات از آسانسور اختصاص دارد. فرد باید در هنگام روبرو شدن با موقعیت اضطراری مذکور، راههای نجات از آسانسور را به خوبی بداند تا هرچه سریعتر از اتاقک آن خارج شود. سعی کردهایم 10 روش موثر در موقع گیر افتادن در آسانسور را برایتان به اشتراک بگذاریم؛ روشهایی مرسوم که شناخت آنها در هنگام مواجهه با این حادثه لازم و ضروری است.
10 کار مهم در موقع گیر افتادن در آسانسور (آموزش نجات افراد از آسانسور)
در یک موقعیت اضطراری مانند گیر افتادن در آسانسور، شما باید بدانید چه کارهایی را بایستی انجام دهید و از چه کارهایی خودداری کنید. 10 روش آموزش نجات افراد از آسانسور به ترتیب زیر شرح داده میشود:
- حفظ آرامش: معمولا افراد در حین برخورد با چنین حادثهای وحشتزده میشوند و این ترس و وحشت بر کنترل رفتار و ذهنشان تاثیر میگذارد. اولین قدم برای نجات از آسانسور، حفظ آرامش و پرهیز از ترس و استرس است. سعی کنید ابتدا خیلی عادی نفس عمیق بکشید، زیرا بودن در فضای بسیار بستهای مانند کابین آسانسور، ممکن است فرد را با حمله عصبی (پانیک) روبرو کند. تپش قلب خود را با صاف ایستادن یا نشستن روی کف کابین آرام کنید.
- فریاد برای کمک: قبل از انجام هر کاری سعی کنید با فشار دادن دکمه اضطراری که با علامت زنگ مشخص شده است، دیگران را مطلع سازید. هرچند اگر برق قطع شود، این گزینه ممکن نیست. با هر صدایی که ممکن است دیگران را از گیر افتادن خود در آسانسور باخبر کنید. بهعنوان مثال، میتوانید کفشهایتان را به زمین یا درب آسانسور بکوبید. میتوانید فریاد یا جیغ بکشید (هرچند این اقدام میتواند به حفظ آرامشتان لطمه وارد کند) یا صدای زنگ موبایلتان را برای جلب نظر دیگران بلند کنید. افرادی که در خارج هستند، میتوانند مکان دقیق شما را مشخص کنند تا بتوانید از آسانسور نجات یابید.
- یافتن منبع نور: اگر آسانسور به علت قطعی برق از حرکت ایستاد، پیشنهاد میشود که یک منبع نور برای خود ایجاد کنید. این منبع نور را میتوانید با فعال کردن چراغقوه موبایل خود در کابین ایجاد کنید. منبع نور ایجاد شده میتواند روی کاهش استرس و اضطراب شما تاثیر مثبت بگذارد.
- زدن سایر دکمهها جهت بازکردن درب آسانسور: با استناد به همان کتاب ذکر شده در بالا، اگر آسانسور در یک طبقه گیر کرد و درب آن باز نشد، یکی از این روشها را استفاده نمایید: دکمه مقصد قبلی را مجدد فشار دهید. دکمه طبقهای که در آن محبوس شدهاید را فشار دهید. درنهایت، دکمه باز شدن درب را نیز امتحان کنید.
- زدن دکمه توقف: موثرترین کار در هنگام گیرافتادن در آسانسور، زدن دکمه متوقف است. پس از رسیدن به شرایط روحی و روانی مناسب در کابین آسانسور، دکمه توقف را فشار دهید. اگر دکمه مذکور گیر کرده بود، آن را بیرون بکشید و مجدد فشار دهید. این کار به شما اطمینان میدهد که در موقع حرکت آسانسور از آن خارج نشوید.
- نقشه فرار: جهت طراحی نقشه فرار برای نجات از آسانسور، ابتدا مطمئن شوید که آسانسور بین طبقات گیر نکرده باشد. سپس روی باز کردن درب آسانسور با دست تمرکز کنید. حتی بهتر است موقعیت کابین را هم بررسی نمایید. سپس کلید قفل درِ آسانسور (Interlock) را بکشید و وقتی درب در حال بسته شدن بود، آن را با دستهایتان نگهدارید و تلاش کنید آن را باز نمایید. این راهکار به همه افراد توصیه نمیشود. فرد باید از قدرت بدنی و تمرکز ذهنی قابلقبولی برخوردار باشد تا از این طریق از آسانسور خارج شود. انجام این روش در زمانی که آسانسور بین دو طبقه گیر افتاده است و امکان دارد با باز کردن درب آسانسور به هر شکل، باقیمانده طناب آسانسور پاره شود و بدنتان میان طبقه و آسانسور گیر کند، پیشنهاد نمیشود.
- پیشگیری بهتر از درمان: اگر وقوع حوادثی مانند قطعی برق ناگهانی از سوی ارائه دهنده خدمات برق یا زلزله را فاکتور بگیریم، آسانسور ممکن است هر چند وقت یک بار دچار خرابی و نقص فنی شود. بسیاری از افراد تجربه گیر افتادن در آسانسور بهخاطر خرابی آسانسور را دارند. مسئول ساختمان اداری یا مسکونی پیش از وقوع چنین حادثهای، باید متوجه نقص فنی یا خرابی آسانسور شود و پیگیر سرویس ماهانه آسانسور توسط شرکتهای خدماتی مربوطه باشد.
- تماس با آتشنشانی: بهترین و معقولترین راهکار نجات از آسانسور، تماس با آتشنشانی است. در صورت قطعی برق یا عدم پشتیبانی آسانسور از سیستم برق اضطراری، با 125 تماس بگیرید. پس از تماس، توصیه میشود روی کف کابین بنشینید و اضطراب خود را کنترل کنید تا گروه نجات از راه برسند.
- پرهیز از افکار منفی: در صورت گیر کردن در آسانسور با کمال خونسردی آرامش خود را حفظ کنید و بدانید که نجات خواهید یافت. همچنین به یاد داشته باشید گیر کردن در آسانسور به معنای سقوط آن نیست.
- صبوری: حتما در هنگام گیر افتادن در آسانسور، ترس و بیقراری را کنار بگذارید و صبر پیشه کنید. افراد ساکن در ساختمان مسکونی یا شاغل در ساختمان اداری، از آسانسور جهت رفتوآمد زیاد استفاده میکنند؛ بنابراین خیلی سریع میفهمند که آسانسور خراب شده است و شما را از این وضعیت نجات خواهند داد.
بد نیست بدانید: تاریخچه آسانسور در جهان و قدمت آسانسور در ایران |
سوالات متداول در مورد نجات از آسانسور
سوالات زیادی در مورد نجات از آسانسور در فضای مجازی توسط کاربران دستبهدست میشوند. به خصوص در این ایام قطعی برق در سرتاسر کشور، میزان گیر افتادن افراد در آسانسور متاسفانه بیشتر شده است و آنها لازم میدانند در هنگام مواجهه با چنین حادثهای، راهکارهای نجات از آسانسور را بیاموزند. در ادامه تعدادی از سوالات متداول در مورد این موضوع را برای شما به اشتراک میگذاریم:
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”برای نجات فرد گیر کرده در آسانسور چکار کنیم؟” answer-0=”قدم اول برای نجات از آسانسور، حفظ آرامش و صبوری است. سپس با رسیدن به شرایط روحی و روانی مناسب، منبع نور کافی برای کابین ایجاد کنید. در صورت توقف آسانسور به علت خرابی آن، دکمه زنگ اضطراری آسانسور را فشار دهید تا همه با شنیدن این صدا از وضعیت شما آگاهی یابند. در صورت توقف آسانسور به علت قطعی برق، حتما با تکنسین یا آتشنشانی تماس بگیرید.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”راه حل حرکت آسانسور در زمان قطع برق؛ آیا روشی وجود دارد؟” answer-1=”روشی برای به حرکت انداختن آسانسور در زمان قطع برق وجود دارد ولی هرگز بهعنوان روشی موثر به افراد توصیه نمیشود. انجام این روش بسیار ریسکپذیر است، زیرا فرد باید اقدام به باز کردن درب آسانسور و سپس کشیدن قفل آن کند. این روش برای زمانی که آسانسور در بین طبقات گیرکرده است، بههیچوجه توصیه نمیشود.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”اگر در آسانسور خراب گیر افتادیم چکار کنیم؟” answer-2=”برای نجات از آسانسور خراب، باید به همان راهکارهای عمومی رهایی از آسانسور مراجعه کنید. حتما مسئول ساختمان اداری یا مسکونی را مطلع سازید که در صورتی خرابی آسانسور، با تعمیرکار یا کارشناس جهت رفع آن تماس بگیرد.” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”در زمان خرابی یا قطع برق، چگونه درب آسانسور را باز کنیم؟” answer-3=”باز کردن درب آسانسور در زمان خرابی یا قطع برق با دست امکانپذیر است اما در زمانی که آسانسور بین دو طبقه گیر کرده باشد، انجام این کار پیشنهاد نمیشود، زیرا امکان پاره شدن طناب آسانسور با فشار وارد شده جهت باز کردن درب وجود دارد.” image-3=”” headline-4=”h3″ question-4=”موقع افتادن آسانسور چکار کنیم یا چگونه از افتادن اسانسور جلوگیری کنیم؟” answer-4=”آسانسور به این سادگی سقوط نمیکند، زیرا تمامی آسانسورهای امروزی به سیستم ترمز اضطراری مجهز هستند. این سیستم مکانیکی است و بهراحتی از کار نمیافتد.” image-4=”” headline-5=”h3″ question-5=”نجات اضطراری اسانسور چیست؟” answer-5=”نجات اضطراری به سیستمی در آسانسورهای امروزی گفته میشود که در هنگام قطع برق، کابین بالابر را به نزدیکترین طبقه میرساند و درب آن را باز میکند تا مسافران از کابین بیرون بیایند.” image-5=”” headline-6=”h3″ question-6=”کلید اضطراری آسانسور چیست و کجاست؟” answer-6=”کلید اضطراری همان دکمه هشدار (علامت زنگ) است که میتواند دیگران را از موقعیت شما در آسانسور مطلع کند.” image-6=”” headline-7=”h3″ question-7=”روش راه اندازی دستی اسانسور چگونه است؟” answer-7=”راهاندازی دستی آسانسور یکی از روشهای نجات از آسانسور محسوب میشود ولی روشی است که افراد باید توانایی و قدرت لازم برای انجام آن را داشته باشند. این روش به همان باز کردن درب آسانسور با دست و فشار کلید Interlock مربوط میشود.” image-7=”” count=”8″ html=”true” css_class=””]
بد نیست بدانید: با انواع تست های آسانسور آشنا شوید |
سخن پایانی
امیدواریم با آموزش نجات از آسانسور، آگاهی شما را در هنگام مواجهه با چنین موقعیتی بالا برده باشیم. ممکن است هر یک از ما روزی گیر افتادن در آسانسور را تجربه کنیم و نیاز است در مورد روشهای رهایی از این موقعیت اطلاع داشته باشیم. در قدم اول، آرامش خود را حفظ کنیم و افکار منفی را از ذهن خود دور بیندازیم. شرایط روحی و روانی عادی خود را کنترل کنیم و بلافاصله با تکنسین یا آتشنشانی تماس بگیریم. حتما به مسئولین ساختمانها هشدار بدهید تا سرویس ماهانه تجهیزات آسانسور توسط تعمیرکاران را جدی بگیرند.